ZZP´ers op bezoek bij Garage Dijkstal

Op maandagavond 14 oktober was een bedrijfsbezoek gepland aan Garage Dijkstal in Leersum. Guido Dijkstal en zijn vrouw Susan waren "Ondernemer van het jaar" in 2017 en het leek de activiteitencommissie een goed idee om hen op locatie te bezoeken om van gedachten te wisselen over hun bedrijfsvoering. Ondanks wat afmeldingen door ziekte werd het een zeer interessante avond. Guido had 12 jaar geleden de zaak overgenomen van fam. van Dam en 2 jaar geleden besloot Susan, na een loopbaan als docent op een basisschool, hem te gaan ondersteunen voor wat betreft de planning, administratie en marketing.

Duurzaam

dijkstal2 kleinEen aantal thema's kwam ter tafel. En belangrijke reden voor de toekenning van de Ondernemersprijs was de duurzaamheid, waarmee het bedrijf aan de gang was gegaan. Naast zonnepanelen en een glasbuisinstallatie was ook een biomassa-ketel aangeschaft. Hiermee was het bedrijf toch wel een pionier binnen de garagewereld. Dit betekende overigens wel dat er wel hindernissen waren. Binnen de overheid en andere controlerende instanties was voor een dergelijk initiatief nog geen adequate regelgeving, dan wel waren verschillende regelingen tegenstrijdig. Dit leverde de nodige frustratie op. Desondanks hield Guido vol, immers zijn gedrevenheid om bij te dragen aan een gezond milieu voert toch wel de boventoon en is zeker niet ingegeven door financieel gewin.

Maatschappelijk betrokken

Naast duurzaamheid kwam ook het begrip "maatschappelijke betrokkenheid" naar voren. In het kleine bedrijf werkt een 22-jarige medewerker met enige verstandelijke beperkingen. Een aantal jaren geleden hebben zij hem vanuit het "gezinshuis" in Leersum opgevangen en hem lichte werkzaamheden laten uitvoeren. Inmiddels woont hij zelfstandig in een van de appartementen van de garage en wordt in zijn dagelijkse werk begeleid door Guido. 

 Marketing

dijkstal1 kleinNa een rondgang door het bedrijf en de verwarmingsinstallaties, was een laatste thema de marketing. Hoe krijg/behoud je je klantenbestand. Kern was toch wel de persoonlijke benadering in het bedrijf. Door een jaar te anticiperen op APK-keuringen naar de klanten en ook mailing uit de doen gaan voor het wisselen van zomerbanden naar winterbanden, biedt je de klant proactief persoonlijke service. Daarnaast werd aandacht geschonken aan kleine marketingactiviteiten, zoals het voorzien van winkelkarretjes van Albert Heyn met een boodschap van de garage. Ook werd gericht aan sponsoracties deelgenomen bij activiteiten in de gemeente. 

Bestuurslid OVL

Tenslotte is Guido bestuurslid van OLV en probeert vanuit die functie ook bij te dragen aan gezamenlijke activiteiten van de ondernemers in Leersum, teneinde het dorpsgevoel op de kaart te zetten.

 Tevreden leden

Terugblikkend was het  een zeer interessant bezoek, waarbij niet onvermeld mag blijven dat ons gezelschap zeer gastvrij is ontvangen en voldaan ca 22.00 weer huiswaarts keerde. Wat is bijgebleven....? Dat dit bedrijf met recht destijds ondernemer van het jaar is geworden! 

 

Jan Pieter de Rooij