grytte bloemenheuvelWederom een geslaagde themabijeenkomst ZZP Netwerk Heuvelrug

 

We kunnen met de deelnemers terugkijken op een zeer geslaagde thema-avond over de financiële administratie en de noodzakelijke verzekeringen voor ZZP’ers. Onze sprekers Gerrie Gregoor en Theo Deur delen beiden hun Amerongse herkomst. Dus eigenlijk was de locatiekeuze voor Grytte Bloemenheuvel bij station Driebergen-Zeist niet zo’n logische. Maar de kans om met dit prachtige monument en nieuw bedrijfsverzamelgebouw voor ZZP’ers, klein MKB en flexwerkers lieten we natuurlijk niet lopen. Echt een aanbeveling om er eens te gaan proefwerken!

 

De financiële boekhouding zzp3

Gerrie onderstreepte het belang van goede (vastgelegde) afspraken met je opdrachtgever en een goede boekhouding. En die begint bij discipline en het ´vijf mappensysteem´. 1 minuut per dag besteed je aan de facturen op te bergen in deze mappen:

  1. Inkoop onbetaald
  2. Inkoop betaald
  3. Verkoop onbetaald
  4. Verkoop betaald
  5. Kas/bank map

Ook heel belangrijk is het bijhouden van je agenda. Elk uur dat je besteedt aan je werk en dat kan dus ook de ZZP avond zijn, noteer je. En als je dan aan de 1225 uur per jaar komt, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek (de eerste 7000 euro is dan onbelast), startersaftrek (beperkte duur) en MKB vrijstelling. Wat Gerrie ook nog vermeldde, is de kleinschalige investeringsaftrek (nee niet de personenauto). Investeer je meer dan 2301 euro dan mag je nog eens 28% van de investeringen nog eens extra aftrekken. Dus kijk in oktober wat je al hebt geïnvesteerd. Soms loont het een geplande investering voor het volgende jaar even iets naar voren te halen.

 

De verzekeringen

Theo Deur ging in op een viertal verzekeringen. Deze verzekeringen dekken ieder voor zich een risico af. zzp4

De AVB: deze staat voor de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven. Want je persoonlijke WA verzekert geen bedrijfsschade veroorzaakt door de ZZP´er die aan het werk is.

De BAV: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Speciaal voor ZZP´ers die diensten verlenen. En de schade bij een verkeerd advies kan best groot zijn.

De andere BAV: de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Leuk, je gaat in goed vertrouwen in een bestuur zitten en een van de bestuursleden malverseert. Dan zijn alle bestuursleden persoonlijk voor de schade aansprakelijk.

Tot slot de AOV: de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Van belang als je langdurig arbeidsongeschikt kunt raken. Daarnaast bestaan er initiatieven als het Broodfonds. Deze dekken over het algemeen de eerste twee jaar en zijn veel beter betaalbaar. De tip die Harry van der Helm ons achteraf meegeeft: combineer het broodfonds met de AOV verzekering. Dan kun je wel eens een stuk goedkoper uit zijn.

 

Natuurlijk sloten we de avond af met een hartelijk dankwoordje aan allereerst onze gastheer Pieterjan van Wijngaarden van Grytte Bloemenheuvel (die zich na afloop aanmeldde als lid!) en de twee sprekers, ons eigen lid Gerrie Gregoor en Theo Deur van Deur Financiële Diensten (en nog veel meer). Heel attent bleken de sprekers nog een goodybag voor ons te hebben samengesteld. zzp11 1