Consent workshopWoensdagavond 30 maart waren we te gast in De Binder. Daar viel ons een prima service ten deel alsook een gezellige bar en koffie en thee naar believen. Maar uiteindelijk ging het natuurlijk om het spelen van het Consentspel met Carien Huyzer en Jan Broekgaarden.

Na een algemeen verhaal van Jan over de spelregels, werden we in twee grote groepen verdeeld. We bleken met z’n allen in een mooie villa te wonen, en de vraag lag voor of we twee jonge asielzoekers voor drie maanden wilden huisvesten. Hierover besluiten deden we volgens de ‘consentmethode’.

Eerst werd aan iedereen een eerste ‘beeld’ gevraagd, we formuleerden vragen, beargumenteerden meningen, kozen een vertegenwoordiger uit ons midden en kwamen uiteindelijk tot een besluit. Dit gebeurde steeds in rondes. De waarde van deze methode bleek hem te zitten in het ‘geen onoverkomelijk beargumenteerd bezwaar’. Heel anders dus dan bij het zoeken naar consensus. Je kunt het niet op alle fronten met elkaar eens zijn, maar wat zijn je argumenten om er mordicus tegen te zijn? En als die er wel blijken te zijn…wordt er met elkaar gezocht naar een creatieve oplossing.

Het was buitengewoon interessant om te ervaren hoe creatief en positief de consentmanier werkt; hoe we dachten in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Werken op deze manier kan op allerlei niveau’s, ook als ZZP-er en een opdrachtgever. Zo kom je vaak op een positieve manier tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing. Dat was voor velen een fijne eye-opener. Dank je wel Carien en Jan!