Op 20 november was het weer tijd voor een volgende bijeenkomst van ons ZZP-netwerk. Ditmaal waren we te gast bij Grytte Bloemenheuvel in Driebergen, dat momenteel flexibele en vaste werkruimte biedt  voor ondernemers. Na de ontvangst met koffie door gastheer, en mede-eigenaar van deze prachtige werklocatie, Pieter-Jan van Wijngaarden en een korte introductie over het pand, werd de avond geopend door Gerard Weck.  

Daarna introduceerde Mirjam van Zweeden de werkvorm, waarmee de 12 leden mee aan de slag moesten. Het thema was gericht op  "Boost je klantennetwerk", waarbij in groepjes van 2 een uitwisseling was van een viertal  vragen:

- Hoe bouw jij klantennetwerk op, wat levert het meeste op?
- Hoe ben je zichtbaar op social media en website e.d.? Waar wil je aan werken?
- Met wie wil je contact, personen, organisaties, branche?
- Welke vragen heb je op dit gebied?

Daarna werd dit, onder leiding van ´gastdocent´ Jan-Pieter de Rooij, onderling toegelicht en de genoteerde vragen voor feedback voorgelegd aan de gast, een specialist op het gebied van marketing, Barbara Keurntjes boost2. Die feedback werd vervolgens gebruikt als richting om verder uit te werken. Dit zal gedaan worden door een aantal thema-groepen, die de thema's  zullen vertalen in een interessante werkvorm, als basis voor een aantal activiteiten in 2020.

Leuk dat ook enige potentiële leden deelnamen!

ZZP´ers op bezoek bij Garage Dijkstal

Op maandagavond 14 oktober was een bedrijfsbezoek gepland aan Garage Dijkstal in Leersum. Guido Dijkstal en zijn vrouw Susan waren "Ondernemer van het jaar" in 2017 en het leek de activiteitencommissie een goed idee om hen op locatie te bezoeken om van gedachten te wisselen over hun bedrijfsvoering. Ondanks wat afmeldingen door ziekte werd het een zeer interessante avond. Guido had 12 jaar geleden de zaak overgenomen van fam. van Dam en 2 jaar geleden besloot Susan, na een loopbaan als docent op een basisschool, hem te gaan ondersteunen voor wat betreft de planning, administratie en marketing.

Duurzaam

Een aantal thema's kwam ter tafel. En belangrijke reden voor de toekenning van de Ondernemersprijs was de duurzaamheid, waarmee het bedrijf aan de gang was gegaan. Naast zonnepanelen en een glasbuisinstallatie was ook een biomassa-ketel aangeschaft. Hiermee was het bedrijf toch wel een pionier binnen de garagewereld. Dit betekende overigens wel dat er wel hindernissen waren. Binnen de overheid en andere controlerende instanties was voor een dergelijk initiatief nog geen adequate regelgeving, dan wel waren verschillende regelingen tegenstrijdig. Dit leverde de nodige frustratie op. Desondanks hield Guido vol, immers zijn gedrevenheid om bij te dragen aan een gezond milieu voert toch wel de boventoon en is zeker niet ingegeven door financieel gewin.

Maatschappelijk betrokken

Naast duurzaamheid kwam ook het begrip "maatschappelijke betrokkenheid" naar voren. In het kleine bedrijf werkt een 22-jarige medewerker met enige verstandelijke beperkingen. Een aantal jaren geleden hebben zij hem vanuit het "gezinshuis" in Leersum opgevangen en hem lichte werkzaamheden laten uitvoeren. Inmiddels woont hij zelfstandig in een van de appartementen van de garage en wordt in zijn dagelijkse werk begeleid door Guido. 

 Marketing

Na een rondgang door het bedrijf en de verwarmingsinstallaties, was een laatste thema de marketing. Hoe krijg/behoud je je klantenbestand. Kern was toch wel de persoonlijke benadering in het bedrijf. Door een jaar te anticiperen op APK-keuringen naar de klanten en ook mailing uit de doen gaan voor het wisselen van zomerbanden naar winterbanden, biedt je de klant proactief persoonlijke service. Daarnaast werd aandacht geschonken aan kleine marketingactiviteiten, zoals het voorzien van winkelkarretjes van Albert Hein met een boodschap van de garage. Ook werd gericht aan sponsoracties deelgenomen bij activiteiten in de gemeente..

Bestuurslid OVL

Tenslotte is Guido bestuurslid van OLV en probeert vanuit die functie ook bij te dragen aan gezamenlijke activiteiten van de ondernemers in Leersum, teneinde het dorpsgevoel op de kaart te zetten.

 Tevreden leden

Terugblikkend was het  een zeer interessant bezoek, waarbij niet onvermeld mag blijven dat ons gezelschap zeer gastvrij is ontvangen en voldaan ca 22.00 weer huiswaarts keerde. Wat is bijgebleven....? Dat dit bedrijf met recht destijds ondernemer van het jaar is geworden! 

 

Jan Pieter de Rooij

Eerste open netwerkborrel Ontmoet&Link geslaagd

De eerste open netwerkborrel bij de splinternieuwe Brasserie
Parkhuys Rosarium in Doorn was met de opkomst van zes
potentiële nieuwe en vijf bestaande leden een succes. De
laagdrempelige manier van netwerken was bovendien ook heel
gezellig. “Een schot in de roos! We voorzien duidelijk in een
behoefte bij zzp-ers,” concludeert voorzitter Gerard Weck na afloop.

Parkhuys Rosarium bood niet alleen een sfeervolle ambiance
voor een zakelijke borrel, de locatie vergroot ook onze
zichtbaarheid en bekendheid als dé netwerkclub voor zzp-ers
op de Heuvelrug. De bijeenkomst met het gemêleerde
gezelschap van ondernemers leidde tot nieuwsgierigheid en
vele vragen van bekenden uit het dorp!

Peter Borsje verzamelde contactgegevens van alle
nieuwelingen, waardoor we snel met iedereen hebben gelinkt.
Een goede follow up van de bijeenkomst geeft een actieve
indruk van het netwerk en houdt de contacten warm. Alle
kandidaten hebben inmiddels via LinkedIn een uitnodiging
ontvangen voor de open koffieochtend op cowork locatie
GrytteBloemheuvel in Driebergen. Tot dan allemaal! Wij hebben
er nu alweer veel zin in!

Kanar Mafraji, Peter Borsje en Gizella Komondy

Starterspakket voor ZZP’ers, welkom op open borrel 4 oktober

Het ZZP Netwerk Heuvelrug biedt het nieuwe seizoen een starterspakket voor ZZP’ers.

Wie zich als (startende of doorstartende) ZZP’er wil oriënteren op de voordelen van dit informele, kleinschalige netwerk kan proeven van een aantal activiteiten en mogelijkheden tot samenwerking met en ondersteuning van andere leden.

Wil lid wil worden kan natuurlijk structureel gebruik maken van het nieuwe aanbod.

Wat houdt het starterspakket in?

 • Open koffie/borrel

Als nieuwe ZZP’er kan je twee keer gratis deelnemen aan een open koffie of open borrel in ongedwongen sfeer.

De bedoeling van deze bijeenkomsten is kennis maken met elkaar en elkaars werk, uitwisselen van tips en ervaringen, naar wens afspraken maken om samen aan onderdelen van een goede bedrijfsvoering te werken (bijvoorbeeld hoe social media in te zetten, acquisitie doen, financiën op orde brengen).

 • Themabijeenkomst

Op een themabijeenkomst organiseert het ZZP Netwerk presentaties over zaken door voor ZZP’ers interessant zijn en bedrijfsbezoeken. Er is elk jaar een ook feestelijke zomer- en kerstbijeenkomst.

 • Gesprek met een ZZP lid over wat je zou willen halen en brengen.

Voor leden ook:

 • Jaarlijkse trainingsbijeenkomst over netwerken
 • Mogelijkheid om met leden te sparren over keuzes in je aanbod, klanten aantrekken en de organisatie van je bedrijf.
 • In ontwikkeling: mogelijkheid tot diensten- en talentenruil en aanbod van workshops voor en door leden tegen gereduceerd tarief.
 • Lidmaatschap PZO, de landelijke belangenorganisatie voor ZZP’ers

Zie voor meer info op de agenda, als lid krijg je regelmatig een nieuwsbrief over de activiteiten.

Lidmaatschap jaarlijks €120,-

*Open borrel:

Datum: 4 oktober

Tijd:       17.00-19.00 uur

Plaats:  Parkhuys Rosarium, Molenweg 4, 3941 PT Doorn

*Themabijeenkomst:

Bedrijfsbezoek Garage Dijkstal met de focus op duurzaamheidsmaatregelen

Datum: 14 oktober

Opgave en info zie website https://www.zzpnetwerkheuvelrug.nl. Er is een aanmeldknop. Je kunt dan ook gelijk zien wie andere deelnemers zijn.

Inspirerende start van ZZP Netwerk Heuvelrug netbijeenkomst over vitaliteit in netwerken

 

Maandagavond 9 september startte het nieuwe seizoen ZZP Netwerk Heuvelrug in het prachtige pand van Grytte Bloemenheuvel, een coworking space voor ondernemers. (http://www.gryttebloemenheuvel.nl).

Heel toepasselijk ging de bijeenkomst over netwerken met energie. Eelke Wielenga nodigde ZZP’ers uit om te ontdekken hoe je vitaliteit in een netwerk van mensen kan stimuleren. Zijn nieuwste boek ‘Netwerken met Energie’ biedt hiervoor veel mooie inzichten.De vakjury’s van zowel Managementboek.nl als de Orde van Organisatiedeskundigen en Adviseurs (OOA) wezen het boek aan als één van de beste managementboeken van het jaar 2019.

We leven en werken allemaal in samenwerkingsverbanden, betaald of onbetaald, van mensen die met elkaar iets willen bereiken wat voor hen telt. Waar mensen samenwerken heb je te maken met overeenkomsten en verschillend in ervaring, kennis en kunde, in belangen en ambitie en visie en in rollen en positie. Als zo’n netwerk van mensen vitaal is organiseert het zich zonder moeite. Het geeft energie en inspiratie en je kan veel met elkaar ontwikkelen en bereiken.  Maar als de energie eruit gaat zie je dat terug in demotivatie, onenigheid, starheid, resultaten met lagere kwaliteit enzovoort. Dat kan zich voordoen in een team, een professioneel netwerk, een samenwerkingsverband in een buurt enzovoort.Tijdens de bijeenkomst vertelde Eelke aan de hand van ervaringen die ZZP’ers inbrachten over hun werk hoe je kan sturen op energie en belemmeringen voor vitaliteit kan aanpakken.

ZZP Netwerk Heuvelrug biedt elke maand gelegenheid tot ontmoeten, netwerken en het delen van kennis en ervaring. Kijk voor meer informatie op de website https://www.zzpnetwerkheuvelrug.nl/agenda of bel/mail voor meer informatie met Mirjam van Zweeden (bestuur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0624271105.

Waarom een opdrachtgeversovereenkomst?

Op de laatste themabijeenkomst kwam de noodzaak tot een goede opdrachtgevers/nemersovereenkomst aan de orde. Waarom is dat zo belangrijk? Allereerst omdat je daarin de prijs en prestatie vastlegt. Maar ook onder welke (algemene of bijzondere) voorwaarden. Of welke voorwaarden gelden. Sommige grote opdrachtgevers laten zich niets gelegen liggen aan de algemene voorwaarden van de ZZP´er. Onze belangenvereniging PZO heeft, en daaraan hebben wij zelf meegewerkt, een model ontwikkeld.pdfcode-goed-opdrachtgeverschap.pdf. Best handig om daar eens doorheen te bladeren.

grytte bloemenheuvelWederom een geslaagde themabijeenkomst ZZP Netwerk Heuvelrug

 

We kunnen met de deelnemers terugkijken op een zeer geslaagde thema-avond over de financiële administratie en de noodzakelijke verzekeringen voor ZZP’ers. Onze sprekers Gerrie Gregoor en Theo Deur delen beiden hun Amerongse herkomst. Dus eigenlijk was de locatiekeuze voor Grytte Bloemenheuvel bij station Driebergen-Zeist niet zo’n logische. Maar de kans om met dit prachtige monument en nieuw bedrijfsverzamelgebouw voor ZZP’ers, klein MKB en flexwerkers lieten we natuurlijk niet lopen. Echt een aanbeveling om er eens te gaan proefwerken!

 

De financiële boekhouding zzp3

Gerrie onderstreepte het belang van goede (vastgelegde) afspraken met je opdrachtgever en een goede boekhouding. En die begint bij discipline en het ´vijf mappensysteem´. 1 minuut per dag besteed je aan de facturen op te bergen in deze mappen:

 1. Inkoop onbetaald
 2. Inkoop betaald
 3. Verkoop onbetaald
 4. Verkoop betaald
 5. Kas/bank map

Ook heel belangrijk is het bijhouden van je agenda. Elk uur dat je besteedt aan je werk en dat kan dus ook de ZZP avond zijn, noteer je. En als je dan aan de 1225 uur per jaar komt, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek (de eerste 7000 euro is dan onbelast), startersaftrek (beperkte duur) en MKB vrijstelling. Wat Gerrie ook nog vermeldde, is de kleinschalige investeringsaftrek (nee niet de personenauto). Investeer je meer dan 2301 euro dan mag je nog eens 28% van de investeringen nog eens extra aftrekken. Dus kijk in oktober wat je al hebt geïnvesteerd. Soms loont het een geplande investering voor het volgende jaar even iets naar voren te halen.

 

De verzekeringen

Theo Deur ging in op een viertal verzekeringen. Deze verzekeringen dekken ieder voor zich een risico af. zzp4

De AVB: deze staat voor de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven. Want je persoonlijke WA verzekert geen bedrijfsschade veroorzaakt door de ZZP´er die aan het werk is.

De BAV: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Speciaal voor ZZP´ers die diensten verlenen. En de schade bij een verkeerd advies kan best groot zijn.

De andere BAV: de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Leuk, je gaat in goed vertrouwen in een bestuur zitten en een van de bestuursleden malverseert. Dan zijn alle bestuursleden persoonlijk voor de schade aansprakelijk.

Tot slot de AOV: de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Van belang als je langdurig arbeidsongeschikt kunt raken. Daarnaast bestaan er initiatieven als het Broodfonds. Deze dekken over het algemeen de eerste twee jaar en zijn veel beter betaalbaar. De tip die Harry van der Helm ons achteraf meegeeft: combineer het broodfonds met de AOV verzekering. Dan kun je wel eens een stuk goedkoper uit zijn.

 

Natuurlijk sloten we de avond af met een hartelijk dankwoordje aan allereerst onze gastheer Pieterjan van Wijngaarden van Grytte Bloemenheuvel (die zich na afloop aanmeldde als lid!) en de twee sprekers, ons eigen lid Gerrie Gregoor en Theo Deur van Deur Financiële Diensten (en nog veel meer). Heel attent bleken de sprekers nog een goodybag voor ons te hebben samengesteld. zzp11 1

Inspirerende netwerktraining, een terugblik op 27 maart 2019

v2 logo zzpDe netwerktraining zou aangeboden worden door Jaring Werkhoven. Helaas bleek Jaring op het laatste moment verhinderd. En dan toont zich de improvisatiekracht van ons netwerk Een telefoontje, oud-voorzitter Robert Zwart zegde een andere afspraak af en vernieuwde snel een training welke hij ooit eerder eens heeft gepresenteerd.

De bijeenkomst in de Cultuurhoek, de gloednieuwe MKB ondernemersruimte in Driebergen, begon met een pitch waarmee iedere deelnemers zijn en haar onderneming kort kon belichten. En dat leverde gelijk de kennismaking op met ons nieuwste lid Maaike van Oort-Albersen.  Ze werkt voor zichzelf als notarieel jurist onder de naam Vast | Goed advies en ondersteuning. Kennismaken met haar? Surf dan naar www.vastgoed-jurist.nl.

Robert Zwart troonde ons vervolgens mee naar zijn werkruimte op de eerste verdieping van de Cultuurhoek. Zijn foto- en filmstudio. Na een introductie over zijn werk, o.a. als social media fotograaf, zie https://social-media-fotograaf.nl, nam hij ons mee door de ins en outs van netwerken. Belangrijke tips: vooral níet gaan jagen en wél geven zonder er meteen iets voor terug te verwachten. Robert hield ons de metafoor van het werkwoord ‘boeren’ voor: begin met zaaien, je contacten onderhouden en na verloop van tijd oogsten. Doordat mensen je hebben leren kennen, je vertrouwen als ze weten dat je kwaliteit levert en doet wat je zegt en je een opdracht gunnen.

In 2-tallen deelden wij wie we zijn en welk probleem we kunnen oplossen met ons aanbod. Het bleek moeilijker dan we dachten om kort te schetsen waar in welke problemen je klanten zich herkennen en op aangesproken voelen om jou te vragen. Het zette ons dus wel aan het werk en natuurlijk het denken hoe ons eigen verhaal kort en bondig te kunnen neerzetten.

Hoe vonden de deelnemers deze bijeenkomst? Deze reacties schetsen een goed beeld:

 • “Goed om te leren je aanbod concreet te maken”
 • “Ik ben op ideeën gebracht”
 • “Leuk om kennis te maken met nieuwe leden”
 • “De oefeningen in netwerken geven helderheid over je eigen bedrijf”
 • “Door de ander vragen te stellen kom je tot een compact beeld”

Kortom, weer een waardevolle bijeenkomst!

image004Ieder jaar weer is het voor de activiteitencommissie van ZZP Netwerk Heuvelrug een uitdaging een interessante lokatie te vinden voor een activiteit. Het streven is variatie in de activiteiten en ook diversiteit in lokaties. Ook voor de Kerstlunch was dit het streven. 
Tekst: Jan-Pieter, foto's: Wim en Robert.

Zo kwamen 19 leden van ZZP Netwerk Heuvelrug, afgelopen donderdag 13 december, bij elkaar in Eethuis Touché in Leersum voor een kerstlunch. De lunch bestond uit 'tapas all you can eat".

Dinsdag 27 november werd er in het Cultuurhuis Doorn een avond georganiseerd in het teken van Duurzaamheid. Ook ZZP Netwerk Heuvelrug was daar met veel leden aanwezig.

 • Melinda de Hond vertelde in een van de pitches over haar Atelier op Landgoed Plattenberg waarin zij allerlei duurzame oplossingen in heeft gerealiseerd.
 • Voor ons netwerk was er, naast het informeren en netwerken met andere initiatiefnemers van allerlei duurzame oplossingen, spreker Arnout van Dijk die specifiek inzoomde op wat een Zelfstandige Ondernemer of particulier nou aan duurzaamheid zou kunnen doen.
 • Grada Bocker wees nog eens op de enquete van heuvelrugenergie.nl: daar word je nog eens bewust gemaakt hoe jijzelf met duurzaamheid omgaat.

Kortom: Het was een heel leerzame en duurzame avond met een goede opkomst en een gezellige borrel achteraf! 

excursie zwerfstenen eilandHet is niet altijd even gemakkelijk een interessante activiteit voor onze ZZP'ers te bedenken. Toch slaagt het activiteitencomité van ZZP Netwerk Heuvelrug er steeds weer in iets aantrekkelijks te organiseren. Variatie is vaak de uitdaging. Ditmaal een interessante natuur-historische excursie naar Zwerfsteneneiland te Maarn.

Rond 17.00 uur verzamelden een 13-tal leden zich bij het Atelier van Melinda op Landgoed Plattenberg. Na een welkomstwoord van Annet begaf het gezelschap zich naar de toegang tot Zwerfsteneneiland.