Geslaagde algemene ledenvergadering

welke foto kiezen weAls de opkomst tijdens de algemene ledenvergadering bijna net zo hoog is als bij het heerlijke kerstdiner, dan mogen we trots op de betrokkenheid van onze leden zijn. Ok, nu was er wel de 'lokker' van de gratis zakelijke profielfoto door onze hoffotograaf Robert Zwart.

Voorafgaand aan de ALV schiet in 'no time' Robert reeksen profielfoto's. Na uiteraard het slachtoffer goed op zijn of haar plaats gezet te hebben. "Ja neus naar voren, lichaam iets draaien. Nu wat naar voren buigen. Kin omlaag. Kom, een beetje lachen ja....". En daarna staan alle foto's al klaar op de computer. Welke gaan we dan kiezen? Gelukkig krijgt het slachtoffer goed bedoelde adviezen van de anderen. Maar kiest uiteindelijk zelf.

We mogen terugkijken op een geslaagd activiteitenjaar. Leuke dingen gedaan. Zoals Koken met Kanar. De zomer BBQ bij Melinda (landgoed Plattenberg) en het riante kerstdiner bij Spott Doorn. Maar ook heel leerzame thema-avondeimg 6870n. Onder andere over hoe geef je een boost aan je klantennetwerk, hoe zorg je voor netwerken met energie. Verzekeringen en bedrijfsadministratie. Een succesvolle nieuwe activiteit waren de open Koffies en Borrels. Bedoeld voor leden en belangstellenden. En per keer was de img 6868verhouding minimaal 50/50. Grote belangstelling dus van niet-leden die graag sfeer komen proeven. Hopelijk zet zich dat voort in een lidmaatschap. Wel een beetje groei, daar zitten we wel op te wachten. Recentelijk becijferde de Kamer van Koophandel dat er 4500 ZZP'ers in onze gemeente gehuisvest zijn. En dan zullen dat best veel 'hobby-ondernemers' tussen zitten, maar iets meer dan 1% van dat aantal mogen we toch wel aan ons kunnen binden. Gelukkig konden we al twee nieuwe leden op onze ALV verwelkomen: Dorien Schults en Victor Schutijser.

bestuurGraag, zo stelt het bestuur, zien we leden die zich willen warmlopen voor een plekje in het bestuur. Volgend jaar willen Harry en Sylvia hun zetel overdragen. En ook de positie van secretaris, een best cruciale functie, is nog vacant. Nu neemt deels de voorzitter die taak waar. Maar dat legt wel extra druk.  Afijn, daar gaan we met een beetje aangejaagde groei best uitkomen. Blij zijn we in elk geval met de steun van Gizella Komondy. Zij vertegenwoordigt ons netwerk in de werkgroep Ondernemer van het Jaar. En dat doet zij hartstikke goed, zo vernemen we van de gemeente. Tevens roept zij op om zoveel mogelijk leden die avond aanwezig te laten zijn. Nigizella4et minder dan ons lid Dorien Schults is namelijk genomineerd. Weliswaar met een andere onderneming, Partner in Ambacht (gevestigd op de Traaij). Maar dan neemt niet weg dat we er best trots op zijn. 

ZZP´ers, zeker in onze eigen vereniging, houden best graag van een ´feestje´. Maar we betrachten dan vaak enige soberheid. Niet dit keer. De afsluiting van ons jaar vierden we met een vijfgangendiner bij restaurant SPOTT Doorn. En met een hoge opkomst denken we ook daarmee in de roos geschoten te hebben. Het was meer dan gezellig. Regelmatig van tafel gewisseld, leuke gesprekken! En dat laten de foto´s wel zien.

111

Op 20 november was het weer tijd voor een volgende bijeenkomst van ons ZZP-netwerk. Ditmaal waren we te gast bij Grytte Bloemenheuvel in Driebergen, dat momenteel flexibele en vaste werkruimte biedt  voor ondernemers. Na de ontvangst met koffie door gastheer, en mede-eigenaar van deze prachtige werklocatie, Pieter-Jan van Wijngaarden en een korte introductie over het pand, werd de avond geopend door Gerard Weck.  

Daarna introduceerde Mirjam van Zweeden de werkvorm, waarmee de 12 leden mee aan de slag moesten. Het thema was gericht op  "Boost je klantennetwerk", waarbij in groepjes van 2 een uitwisseling was van een viertal  vragen:

- Hoe bouw jij klantennetwerk op, wat levert het meeste op?
- Hoe ben je zichtbaar op social media en website e.d.? Waar wil je aan werken?
- Met wie wil je contact, personen, organisaties, branche?
- Welke vragen heb je op dit gebied?

Daarna werd dit, onder leiding van ´gastdocent´ Jan-Pieter de Rooij, onderling toegelicht en de genoteerde vragen voor feedback voorgelegd aan de gast, een specialist op het gebied van marketing, Barbara Keurntjes boost2. Die feedback werd vervolgens gebruikt als richting om verder uit te werken. Dit zal gedaan worden door een aantal thema-groepen, die de thema's  zullen vertalen in een interessante werkvorm, als basis voor een aantal activiteiten in 2020.

Leuk dat ook enige potentiële leden deelnamen!

ZZP´ers op bezoek bij Garage Dijkstal

Op maandagavond 14 oktober was een bedrijfsbezoek gepland aan Garage Dijkstal in Leersum. Guido Dijkstal en zijn vrouw Susan waren "Ondernemer van het jaar" in 2017 en het leek de activiteitencommissie een goed idee om hen op locatie te bezoeken om van gedachten te wisselen over hun bedrijfsvoering. Ondanks wat afmeldingen door ziekte werd het een zeer interessante avond. Guido had 12 jaar geleden de zaak overgenomen van fam. van Dam en 2 jaar geleden besloot Susan, na een loopbaan als docent op een basisschool, hem te gaan ondersteunen voor wat betreft de planning, administratie en marketing.

Duurzaam

dijkstal2 kleinEen aantal thema's kwam ter tafel. En belangrijke reden voor de toekenning van de Ondernemersprijs was de duurzaamheid, waarmee het bedrijf aan de gang was gegaan. Naast zonnepanelen en een glasbuisinstallatie was ook een biomassa-ketel aangeschaft. Hiermee was het bedrijf toch wel een pionier binnen de garagewereld. Dit betekende overigens wel dat er wel hindernissen waren. Binnen de overheid en andere controlerende instanties was voor een dergelijk initiatief nog geen adequate regelgeving, dan wel waren verschillende regelingen tegenstrijdig. Dit leverde de nodige frustratie op. Desondanks hield Guido vol, immers zijn gedrevenheid om bij te dragen aan een gezond milieu voert toch wel de boventoon en is zeker niet ingegeven door financieel gewin.

Maatschappelijk betrokken

Naast duurzaamheid kwam ook het begrip "maatschappelijke betrokkenheid" naar voren. In het kleine bedrijf werkt een 22-jarige medewerker met enige verstandelijke beperkingen. Een aantal jaren geleden hebben zij hem vanuit het "gezinshuis" in Leersum opgevangen en hem lichte werkzaamheden laten uitvoeren. Inmiddels woont hij zelfstandig in een van de appartementen van de garage en wordt in zijn dagelijkse werk begeleid door Guido. 

 Marketing

dijkstal1 kleinNa een rondgang door het bedrijf en de verwarmingsinstallaties, was een laatste thema de marketing. Hoe krijg/behoud je je klantenbestand. Kern was toch wel de persoonlijke benadering in het bedrijf. Door een jaar te anticiperen op APK-keuringen naar de klanten en ook mailing uit de doen gaan voor het wisselen van zomerbanden naar winterbanden, biedt je de klant proactief persoonlijke service. Daarnaast werd aandacht geschonken aan kleine marketingactiviteiten, zoals het voorzien van winkelkarretjes van Albert Heyn met een boodschap van de garage. Ook werd gericht aan sponsoracties deelgenomen bij activiteiten in de gemeente. 

Bestuurslid OVL

Tenslotte is Guido bestuurslid van OLV en probeert vanuit die functie ook bij te dragen aan gezamenlijke activiteiten van de ondernemers in Leersum, teneinde het dorpsgevoel op de kaart te zetten.

 Tevreden leden

Terugblikkend was het  een zeer interessant bezoek, waarbij niet onvermeld mag blijven dat ons gezelschap zeer gastvrij is ontvangen en voldaan ca 22.00 weer huiswaarts keerde. Wat is bijgebleven....? Dat dit bedrijf met recht destijds ondernemer van het jaar is geworden! 

 

Jan Pieter de Rooij

Eerste open netwerkborrel Ontmoet&Link geslaagd

De eerste open netwerkborrel bij de splinternieuwe Brasserie
Parkhuys Rosarium in Doorn was met de opkomst van zes
potentiële nieuwe en vijf bestaande leden een succes. De
laagdrempelige manier van netwerken was bovendien ook heel
gezellig. “Een schot in de roos! We voorzien duidelijk in een
behoefte bij zzp-ers,” concludeert voorzitter Gerard Weck na afloop.

Parkhuys Rosarium bood niet alleen een sfeervolle ambiance
voor een zakelijke borrel, de locatie vergroot ook onze
zichtbaarheid en bekendheid als dé netwerkclub voor zzp-ers
op de Heuvelrug. De bijeenkomst met het gemêleerde
gezelschap van ondernemers leidde tot nieuwsgierigheid en
vele vragen van bekenden uit het dorp!

Peter Borsje verzamelde contactgegevens van alle
nieuwelingen, waardoor we snel met iedereen hebben gelinkt.
Een goede follow up van de bijeenkomst geeft een actieve
indruk van het netwerk en houdt de contacten warm. Alle
kandidaten hebben inmiddels via LinkedIn een uitnodiging
ontvangen voor de open koffieochtend op cowork locatie
GrytteBloemheuvel in Driebergen. Tot dan allemaal! Wij hebben
er nu alweer veel zin in!

Kanar Mafraji, Peter Borsje en Gizella Komondy

Starterspakket voor ZZP’ers, welkom op open borrel 4 oktober

Het ZZP Netwerk Heuvelrug biedt het nieuwe seizoen een starterspakket voor ZZP’ers.

Wie zich als (startende of doorstartende) ZZP’er wil oriënteren op de voordelen van dit informele, kleinschalige netwerk kan proeven van een aantal activiteiten en mogelijkheden tot samenwerking met en ondersteuning van andere leden.

Wil lid wil worden kan natuurlijk structureel gebruik maken van het nieuwe aanbod.

Wat houdt het starterspakket in?

 • Open koffie/borrel

Als nieuwe ZZP’er kan je twee keer gratis deelnemen aan een open koffie of open borrel in ongedwongen sfeer.

De bedoeling van deze bijeenkomsten is kennis maken met elkaar en elkaars werk, uitwisselen van tips en ervaringen, naar wens afspraken maken om samen aan onderdelen van een goede bedrijfsvoering te werken (bijvoorbeeld hoe social media in te zetten, acquisitie doen, financiën op orde brengen).

 • Themabijeenkomst

Op een themabijeenkomst organiseert het ZZP Netwerk presentaties over zaken door voor ZZP’ers interessant zijn en bedrijfsbezoeken. Er is elk jaar een ook feestelijke zomer- en kerstbijeenkomst.

 • Gesprek met een ZZP lid over wat je zou willen halen en brengen.

Voor leden ook:

 • Jaarlijkse trainingsbijeenkomst over netwerken
 • Mogelijkheid om met leden te sparren over keuzes in je aanbod, klanten aantrekken en de organisatie van je bedrijf.
 • In ontwikkeling: mogelijkheid tot diensten- en talentenruil en aanbod van workshops voor en door leden tegen gereduceerd tarief.
 • Lidmaatschap PZO, de landelijke belangenorganisatie voor ZZP’ers

Zie voor meer info op de agenda, als lid krijg je regelmatig een nieuwsbrief over de activiteiten.

Lidmaatschap jaarlijks €120,-

*Open borrel:

Datum: 4 oktober

Tijd:       17.00-19.00 uur

Plaats:  Parkhuys Rosarium, Molenweg 4, 3941 PT Doorn

*Themabijeenkomst:

Bedrijfsbezoek Garage Dijkstal met de focus op duurzaamheidsmaatregelen

Datum: 14 oktober

Opgave en info zie website https://www.zzpnetwerkheuvelrug.nl. Er is een aanmeldknop. Je kunt dan ook gelijk zien wie andere deelnemers zijn.

Inspirerende start van ZZP Netwerk Heuvelrug netbijeenkomst over vitaliteit in netwerken

 

Maandagavond 9 september startte het nieuwe seizoen ZZP Netwerk Heuvelrug in het prachtige pand van Grytte Bloemenheuvel, een coworking space voor ondernemers. (http://www.gryttebloemenheuvel.nl).

Heel toepasselijk ging de bijeenkomst over netwerken met energie. Eelke Wielenga nodigde ZZP’ers uit om te ontdekken hoe je vitaliteit in een netwerk van mensen kan stimuleren. Zijn nieuwste boek ‘Netwerken met Energie’ biedt hiervoor veel mooie inzichten.De vakjury’s van zowel Managementboek.nl als de Orde van Organisatiedeskundigen en Adviseurs (OOA) wezen het boek aan als één van de beste managementboeken van het jaar 2019.

We leven en werken allemaal in samenwerkingsverbanden, betaald of onbetaald, van mensen die met elkaar iets willen bereiken wat voor hen telt. Waar mensen samenwerken heb je te maken met overeenkomsten en verschillend in ervaring, kennis en kunde, in belangen en ambitie en visie en in rollen en positie. Als zo’n netwerk van mensen vitaal is organiseert het zich zonder moeite. Het geeft energie en inspiratie en je kan veel met elkaar ontwikkelen en bereiken.  Maar als de energie eruit gaat zie je dat terug in demotivatie, onenigheid, starheid, resultaten met lagere kwaliteit enzovoort. Dat kan zich voordoen in een team, een professioneel netwerk, een samenwerkingsverband in een buurt enzovoort.Tijdens de bijeenkomst vertelde Eelke aan de hand van ervaringen die ZZP’ers inbrachten over hun werk hoe je kan sturen op energie en belemmeringen voor vitaliteit kan aanpakken.

ZZP Netwerk Heuvelrug biedt elke maand gelegenheid tot ontmoeten, netwerken en het delen van kennis en ervaring. Kijk voor meer informatie op de website https://www.zzpnetwerkheuvelrug.nl/agenda of bel/mail voor meer informatie met Mirjam van Zweeden (bestuur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0624271105.

Waarom een opdrachtgeversovereenkomst?

Op de laatste themabijeenkomst kwam de noodzaak tot een goede opdrachtgevers/nemersovereenkomst aan de orde. Waarom is dat zo belangrijk? Allereerst omdat je daarin de prijs en prestatie vastlegt. Maar ook onder welke (algemene of bijzondere) voorwaarden. Of welke voorwaarden gelden. Sommige grote opdrachtgevers laten zich niets gelegen liggen aan de algemene voorwaarden van de ZZP´er. Onze belangenvereniging PZO heeft, en daaraan hebben wij zelf meegewerkt, een model ontwikkeld.pdfcode-goed-opdrachtgeverschap.pdf. Best handig om daar eens doorheen te bladeren.

grytte bloemenheuvelWederom een geslaagde themabijeenkomst ZZP Netwerk Heuvelrug

 

We kunnen met de deelnemers terugkijken op een zeer geslaagde thema-avond over de financiële administratie en de noodzakelijke verzekeringen voor ZZP’ers. Onze sprekers Gerrie Gregoor en Theo Deur delen beiden hun Amerongse herkomst. Dus eigenlijk was de locatiekeuze voor Grytte Bloemenheuvel bij station Driebergen-Zeist niet zo’n logische. Maar de kans om met dit prachtige monument en nieuw bedrijfsverzamelgebouw voor ZZP’ers, klein MKB en flexwerkers lieten we natuurlijk niet lopen. Echt een aanbeveling om er eens te gaan proefwerken!

 

De financiële boekhouding zzp3

Gerrie onderstreepte het belang van goede (vastgelegde) afspraken met je opdrachtgever en een goede boekhouding. En die begint bij discipline en het ´vijf mappensysteem´. 1 minuut per dag besteed je aan de facturen op te bergen in deze mappen:

 1. Inkoop onbetaald
 2. Inkoop betaald
 3. Verkoop onbetaald
 4. Verkoop betaald
 5. Kas/bank map

Ook heel belangrijk is het bijhouden van je agenda. Elk uur dat je besteedt aan je werk en dat kan dus ook de ZZP avond zijn, noteer je. En als je dan aan de 1225 uur per jaar komt, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek (de eerste 7000 euro is dan onbelast), startersaftrek (beperkte duur) en MKB vrijstelling. Wat Gerrie ook nog vermeldde, is de kleinschalige investeringsaftrek (nee niet de personenauto). Investeer je meer dan 2301 euro dan mag je nog eens 28% van de investeringen nog eens extra aftrekken. Dus kijk in oktober wat je al hebt geïnvesteerd. Soms loont het een geplande investering voor het volgende jaar even iets naar voren te halen.

 

De verzekeringen

Theo Deur ging in op een viertal verzekeringen. Deze verzekeringen dekken ieder voor zich een risico af. zzp4

De AVB: deze staat voor de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven. Want je persoonlijke WA verzekert geen bedrijfsschade veroorzaakt door de ZZP´er die aan het werk is.

De BAV: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Speciaal voor ZZP´ers die diensten verlenen. En de schade bij een verkeerd advies kan best groot zijn.

De andere BAV: de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Leuk, je gaat in goed vertrouwen in een bestuur zitten en een van de bestuursleden malverseert. Dan zijn alle bestuursleden persoonlijk voor de schade aansprakelijk.

Tot slot de AOV: de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Van belang als je langdurig arbeidsongeschikt kunt raken. Daarnaast bestaan er initiatieven als het Broodfonds. Deze dekken over het algemeen de eerste twee jaar en zijn veel beter betaalbaar. De tip die Harry van der Helm ons achteraf meegeeft: combineer het broodfonds met de AOV verzekering. Dan kun je wel eens een stuk goedkoper uit zijn.

 

Natuurlijk sloten we de avond af met een hartelijk dankwoordje aan allereerst onze gastheer Pieterjan van Wijngaarden van Grytte Bloemenheuvel (die zich na afloop aanmeldde als lid!) en de twee sprekers, ons eigen lid Gerrie Gregoor en Theo Deur van Deur Financiële Diensten (en nog veel meer). Heel attent bleken de sprekers nog een goodybag voor ons te hebben samengesteld. zzp11 1

Dinsdag 27 november werd er in het Cultuurhuis Doorn een avond georganiseerd in het teken van Duurzaamheid. Ook ZZP Netwerk Heuvelrug was daar met veel leden aanwezig.

 • Melinda de Hond vertelde in een van de pitches over haar Atelier op Landgoed Plattenberg waarin zij allerlei duurzame oplossingen in heeft gerealiseerd.
 • Voor ons netwerk was er, naast het informeren en netwerken met andere initiatiefnemers van allerlei duurzame oplossingen, spreker Arnout van Dijk die specifiek inzoomde op wat een Zelfstandige Ondernemer of particulier nou aan duurzaamheid zou kunnen doen.
 • Grada Bocker wees nog eens op de enquete van heuvelrugenergie.nl: daar word je nog eens bewust gemaakt hoe jijzelf met duurzaamheid omgaat.

Kortom: Het was een heel leerzame en duurzame avond met een goede opkomst en een gezellige borrel achteraf!